torek, 22. december 2015

Domobranski Božič 1944

Iz katerega koli zornega kota lahko pogledamo na slovensko domobranstvo in slovenskega domobranca kot vojaka, in povsod najdemo le pristno slovensko bistvo. Praktično nemogoče je najti pri slovenskemu domobranstvu karkoli, kar bi bilo v nasprotju z narodno zavednostjo ali tradicijo. Slovensko domobranstvo je bilo bistveno slovenska vojska, ki je to dokazovala po svojem bistvu in po svoji biti. Zelo enostavno je reči, da so bili domobranci narodni izdajalci, a toliko težje je te besede resno in strokovno utemeljiti. Če se poglobimo v to oznako "narodni izdajalci" in jo primerjamo z osebnostjo slovenskega domobranca, ostanemo brez besed na norost, ki jo uzremo v ljudeh, ki trdijo, da so bili slovenski domobranci izdajalci naroda. Če gledamo na narodnost kot na neko neotipljivo, skorajda transcedentno bitnost, ki povezuje zaporedja rodov in posameznikov v neko nadnaravno skupnost, ki jo je mnogokrat tako težko določiti, da ne bi na eni strani zapadli v narodni relativizem in na drugi strani v narodni megalomanizem, potem priznamo, da ne vemo kako je vendar mogoče, da si upa kdorkoli slovenskemu domobrancu očitati narodno izdajstvo.

Pristali bi še na diskurz o možnost državne izdaje, ne moremo pa nikdar pristati na trditve o narodni izdaji. Če pa že vstopimo v diskurz o narodni izdaji, potem to, paradoksalno, najdemo le na strani partizanov tj. revolucionarjev. Slovenski domobranec je ostajal zvest svoji narodni tradiciji, le on je povzdignil svoje edinstveno narodno bistvo v razmerah nemške okupacije, ki so jo mnogi neutemeljeno smatrali za pogubno za naš narod in ki jo mnogi še danes brez vsake utemeljitve smatrajo za pogubno. Premnogi so takšni, ki so šli skozi osnovno, srednjo, pa celo fakulteto, brez vsake vednosti o tem kaj so v resnici bili domobranci in kako so izkazovali svoje narodno bistvo.

Zato si kot delček te slike, ki jo na teh blogih počasi odstiramo, včasih tudi ob neodobravanju demokratskega tabora, ki si neupravičeno lasti idejo domobrancev za svoje kapitalistično - zavezniške interese liberalne demokracije in z njo povezanega kaosa, poglejmo domobranski Božič 1944.

Domobranski Božič 1944



Domobranci kljub službi domovini ludi za letošnji božič niso pozabili lepih slovenskih božičnih navad. Še pred prazniki so pohiteli v gozd in nabrali mahu za jaslice.

V vojašnici so postavili v kotičku prostor za božično veselje. Vsi hočejo postavljati ali vsaj pomagati pri delu.

 
Oče domobranec je pri tem delu v duhu pri svoji družini. S peskom je posul betlehemsko pot.

Prijatelji pa so še postavili pastirčke in ovce na mah in jaslice so bile gotove.



 
"Tam stoji pa hlevček, lepi hlevček, Betlehem..."


Svečke so že zagorele in bliža se polnoč.

 
Tedaj so domobranci zapeli čudežno in večno lepo "Sveta noč, blažena noč..."


Po duhovnem okrepčilu je teknilo tudi telesno.

 
Blagoslovljen Božič!
-NeoDomobranec

Ni komentarjev:

Objavite komentar