nedelja, 31. januar 2016

Krivda primorske inteligence

Vsi boste za vse odgovor dajali!

Krivda primorske inteligence


A. S., 1944

 
Nobena vojna ni doslej tako na široko postavila vprašanja odgovornosti za življenje in razvoj posameznih narodov kakor sedanja. Kakor je ta vojna prvič zadela najširše plasti narodov in je dejansko povsod odpadla stara delitev med pravim bojiščem in zaledjem, tako je sama po sebi odpadla tudi delitev odgovornosti na vodilne in ostale sloje narodov. Vsakdo je danes odgovoren za vse, kar zadeva življenje, obstoj in razvoj lastnega naroda v zvezi s to vojno, če pa se je ta  odgovornost zaradi oblike sedanje vojne posplošila, s tem še niso odpadle tudi vse stopnje odgovornosti, kakor izhajajo iz nalog, ki jih posamezniki v okviru svojega naroda vrše. Zato je odgovornost inteligence, zlasti one na vplivnih položajih, nedvomno večja od povprečne odgovornosti ostalih članov narodne skupnosti.

Nobenega dvoma ni, da prehaja tudi pri nas zavest odgovornosti za vse, kar je v zvezi z našim narodom in njegovim razvojem v tej vojni, tudi že v najbolj zakrknjeni del našega razumništva, ki se je doslej neodgovorno prepuščalo tokovom ulice, ne da bi vanje aktivno posegalo. S tem je gotovo storjen že znaten korak naprej v našem razvoju. Potrebne so bile, žal, velike izkušnje, preden je tudi naša inteligenca spoznala, da ni vseeno, kaj se na naših tleh dogaja in da bo prav ona za vsako dejanje našega naroda v tej vojni dajala nekoč odgovor, ki ne bo lahek, kakor ni lahek položaj, v katerem smo se znašli v veliki meri prav zaradi njene dosedanje brezbrižnosti.

Prav posebej se danes ta odgovornost razširja na naše primorsko razumništvo. Lahko bi tem našim primorskim razumnikom — na žalost precej redkim a zato tem bolj odgovornim — odkrito povedali, da so zaradi svoje odgovornosti pred primorskim ljudstvom dolžni usmerjati svoje narodno delovanje po zgledu na ostalem slovenskem ozemlju, če hočejo preprečiti vsa tista bridka spoznanja in razočaranja, do katerih se je slovensko ljudstvo po trpkih izkušnjah dokopalo drugod. Prav zaradi svojega posebnega položaja so še posebej poklicani, da na svojo zemljo ne vlačijo zla, ki je že drugod zahtevalo od našega naroda preveč žrtev.

Tako bi jih lahko na splošno opozorili na njih odgovornost v sedanjem trenutku, ne da bi se spuščali v podrobnosti, ker smo prepričani, da sami pruv dobro vedo, zakaj gre pri nas in pri njih. Toda zaradi odgovornosti, ki jo čutimo v tej zadevi, se danes ne želimo več omejiti samo na ta splošni poziv, temveč hočemo današnjo odgovornost primorske inteligence konkretizirati in s prstom pokazati na specifične primorske probleme, v katerih bi primorska inteligenca morala storiti svojo dolžnost. To pa zato, da bodo računi čisti in da se kdaj kasneje nihče ne bo našel, ki bi se izgovarjal, da ni vedel, kaj bi bil moral storiti.

Najprej načelna ugotovitev! Marsikak primorski razumnik, ki mu je — ali bi mu moral biti — znan dejanski razvoj dogodkov v Ljubljanski pokrajini od leta 1941. dalje, še vedno tišči glavo v pesek in se oprijema komunistične OF na Primorskem prav z izgovorom, da je OF na Primorskem »nekaj povsem drugega kakor na Dolenjskem« in da gre tu zares za »nacionalno« in »osvobodilno« akcijo. Ne želimo se spuščati v nasprotne dokaze, temveč samo pribijamo v tej zvezi odgovornost primorske inteligence z naslednjimi vprašanji: Ali ste o razliki, o kateri govorite, zares tudi notranje prepričani? In če ste prepričani, ali se zavedate, kakšna bi morala biti vaša naloga v okviru tega tako zvanega »narodnega« in »osvobodilnega« pokreta, če resnično hočete preprečiti vsa zla, ki so se iz »drugačne zamisli OF« vsula na ubogo naše ljudstvo na Dolenjskem in Notranjskem? Kaj ste doslej na tej poti storili? Ali ste odstranili iz svoje srede vse tiste tuje elemente, ki so v službi mednarodne revolucije, ne pa resničnih narodnih interesov? Ali ne vidite, da se slovenski izkoreninjenci, ki naj bi bili vaši »osvoboditelji«, izzivalno in brez vaših ugovorov bratijo s savojskimi izdajalci? In če pravite, da se je primorsko ljudstvo odločilo za OF prav zaradi njene »nacionalna« note, ali se ne zavedate, da bo to ljudstvo terjalo od vas odgovor prav zato, ker je tako nacionalno?

Pa to je samo nekaj načelnih in splošnih ugotovitev o vaši odgovornosti, ki se še stopnjuje, ko se dotaknemo posameznih konkretnih vprašanj. Pod vplivom lažnih prerokov, ki so so vam ob vaši popolni pasivnosti vsilili od drugod, vpijete sedaj na vsa usta: Nočemo Kranjcev, nočemo vaše ljubljanske politike, za svojo usodo se bomo brigali sami kakor doslej! Vprašamo vas: Ali ste v isti sapi, ko to tako prepričevalno trdite, zares poskrbeli, da so od vaše »narodne« in »osvobodilne« akcije odpadli — vsi Kranjci, tudi tisti, ki se klatijo po vaših gozdovih in s svojimi znanimi političnimi in terorističnim metodami (Dolenjska vas o tem lahko zgovorno pouči!) strahujejo sedaj tudi primorsko ljudstvo in ga po istih receptih iz ljubljanske pokrajine dele v »rdeče«, »belo« in »modro«? Zakaj naenkrat toliko barv tudi med vami, če pa so te barve izmišljene samo v ljubljanski pokrajini od »Kranjcev«, vi pa ste samo Primorci, ki hočete ostati »narodno enotni«? Ali se vam ne zdi, da je »belo« brez »rdečega« nesmisel celo po revolucionarnih receptih in da je torej »rdeče« moralo zaiti k vam pred »belim«? Kdo je torej prvi zanesel tako zvano »kranjsko« politiko med vas?

Pravite tudi, da bi sedaj najrajši zgradili zid med bivšima deželama Kranjsko in Primorsko. Vprašamo vas (zaradi odgovornosti, ki jo nosite pred svojim ljudstvom prav v tem pogledu): Zakaj niste na to mislili že leta 1941, ko je bil še čas, da se zares zavarujete pred »kranjsko kugo«? Pravite tudi, da se Ljubljana 25 let ni brigala za vašo usodo in da se ji zato tudi sedaj ni treba brigati. Vprašamo vas (zaradi vaše odgovornosti): Zakaj tega ne rečete tudi vsem tistim kranjskim gospodom v vašem »narodnem« in »osvobodilnem« pokretu, ki so vseh  zadnjih 25 let odklanjali vsako zanimanje za vas kot »narodni šovinizem« in »narodno sentimentalnost«?

Toda dovolj te logike! Vprašamo vas samo še to v tej zvezi: Ali se zavedate svoje velike slovenske odgovornosti, ko prav v času, ko bi moral biti ves slovenski narod — po vašem in našem mnenju — popolnoma edin, podpihujete lokalne separatizme med Slovenci v imenu »enotnega narodnega in osvobodilnega pokreta«, ki naj bi zajel vse Slovence? Ali se še vedno ne zavedate, da govore skozi vaša usta, ko poudarjate svoj primorski lokalizem, prav tisti »kranjski« pritepenci, ki so vas prvi — pokranjčili v imenu OF?

Vse to pa so le malenkosti, ki bremene vašo vest, v primeri z glavno odgovornostjo, pred katero vas bo jutri postavilo narodno zavedno primorsko ljudstvo: Kaj ste doslej v narodnem pogledu storili za svoje rojake, ki so vam po 8. septembru v svoji narodni nepokvarjenosti verjeli. Morda v to protinarodno sodelovanje OF niste verjeli, dokler smo ga na lastni koži preizkušali samo tu pri nas in so vas tam doli še goljufali v imenu tako zvane »borbe proti okupatorju«. Morda ste tedaj še zavračali ta podtikanju kot — »kranjske laži« ..., Danes pa vse primorsko ljudstvo že davno ve, da to ni nobena laž, saj mora na lastni koži preizkušati »blagodati« tega komunistično-badoljevskega sodelovanja na škodo naših življenjskih interesov na vsem primorskem področju. Naše primorsko ljudstvo vse to ve, vidi in čuti, pa bo zato zahtevalo nekoč od vas odgovor tudi v tej zadevi, in sicer prav zato, ker je samo za narodni, ne pa revolucionarni ali internacionalistični pokret na svojih tleh!

Primorsko ljudstvo pa vas bo klicalo na odgovor še v nekaterih važnih narodnih zadevah, tako naprimer v vprašanju svoje uprave, svojih šol, svojih knjig in časnikov, predvsem pa v vprašanju vseh tistih njegovih najboljših sinov, za katerih vrnitev iz savojskih ječ in internacij niste doslej niti mignili z mezincem. Razmotrivali ste doslej le o tem, kdo od teh pravih narodnih vodnikov in borcev bi danes odobraval vašo politiko in kdo je ne bi, kakor da se z narodnim idealizmom teh poštenjakov lahko baranta po logiki brezvestnih mednarodnih zločincev, ki so jim sveti samo njih protinarodni interesi in revolucionarna taktika ... Nekoč vas bodo tudi vsi ti znani in neznani junaki našega Primorja klicali na odgovor in vas bodo upravičeno vprašali, kaj ste storili ves ta čas za ohranitev svetih narodnih svetinj, za katerih očuvanje so oni trpeli. Le nikar ne mislite, da bo to polaganje računov tako lahko in tako enostavno kakor se vam to danes zdi, ko še vedrite in oblačite v znamenju protinarodne OF!

In že nekaj bi vam zaradi vaše odgovornosti pred našim ljudstvom radi zaupali: Ali veste kaj to naše ljudstvo hoče? Ali prisluškujete dan za dnem njegovim besedam kritike in odpora proti temu, kar vi označujete za »narodni« pokret? Ali ste res prepričani, da je ljudstvo prostovoljno za stvar in da o »terorju« ne more biti govora? Le poslušajte deželane, ki prihajajo v Trst in Gorico, povedali vam bodo marsikaj, česar vi nočete ali ne morete razumeti! Le poslušajte vse te različne glasove pravih hotenj in, teženj naših ljudi, izprašajte si svojo vest in pojdite na delo z odgovornostjo, ki se ji kot razumniki ne morete odpovedati! Brez diktata in terorja uravnajte svoje delo tako, kakor to ljudstvo hoče, pa si boste kmalu na jasnem, koga bo jutri naše ljudstvo priznalo za svojega resničnega narodnega vodnika in koga bo odvrglo. Pri tem pa ne pozabite, da ste tudi vi samo del slovenskega razumništva, ki bo jutri v celoti klicano pred narod na odgovor za slovensko stvar, pa naj bo »kranjska« ali »primorska« ali kakršna koli! Še je čas, da premerite in ocenite delež svoje splošne odgovornosti! V nasprotnem primeru ga bo premeril in ocenil narod sam in vas bo odvrgel kot vse tiste, ki so hoteli izrabiti njegovo težko stanje za svoie posebne internacionalne namene, ki nimajo z narodnimi interesi nič skupnega!


Ni komentarjev:

Objavite komentar